ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΛ ΣΤΕΛΙΟΥ Ν. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 10/7/2013

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστούμε που τιμάτε με την παρουσίας σας απόψε τον εορτασμό των 50 χρόνων της ΕΠΕΛ, σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα μας μαστίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την αναλγησία των «ισχυρών».

Είναι γεγονός όμως ότι οι βραβεύσεις της φετινής χρονιάς προσφέρονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, για περισυλλογή.

Μάλλον ξέρουμε τι σκέφτονταν για το μέλλον αυτοί που δημιούργησαν την Ομοσπονδία της ΕΠΕΛ όταν αγωνίζονταν μέσα στα χωράφια με πάνινα παπούτσια και με ποικιλόμορφες στολές. Λιγότερα όμως ξέρουμε γι αυτούς που θα αγωνίζονται στο μέλλον στα πολυτελή στάδια και με τις κομψές τους εμφανίσεις.

Για τους πρωτοπόρους και τους ιδεαλιστές του 1963 ξέρουμε για την αγάπη τους στον ποδόσφαιρο, την λαχτάρα τους για την νίκη της ομάδας τους, παράλληλα όμως και την επιθυμία τους να κάνουν νέους φίλους, να βοηθήσουν την νεολαία να αγαπά και να σέβεται τους αντιπάλους, να μάθουν τους νέους να οργανώνονται, να αναπτύξουν σ’ αυτούς την ευγενή άμιλλα, να τους εμφυσήσουν το «ευ αγωνίζεσθε», να τους μάθουν να κερδίζουν αλλά και να χάνουν.

Όλα αυτά οι πρωτεργάτες της Ομοσπονδίας μας  τα ενσωμάτωσαν μέσα στο πρώτο καταστατικό της ΕΠΕΛ και ενωμένα πλέον τα 14 ιδρυτικά μέλη σωματεία της πόλης και επαρχίας της Λάρνακας, ξεκίνησαν να δημιουργούν και να αναπτύσσονται στα πλαίσια της Επαρχιακής Ποδοσφαιρικής Ένωσης Λάρνακας.

Προβάλλοντας και καλλιεργώντας παράλληλα τον πολιτισμό του τόπου μας, το αγροτικό ποδόσφαιρο της Λάρνακας μεγαλούργησε αφού για δεκαετίες τα σωματεία μας ήταν η όαση της νεολαίας των κοινοτήτων.

Οι δραστηριότητες τους δεν περιορίζονταν μόνο στο ποδόσφαιρο: Διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, λειτουργία χορευτικών συγκροτημάτων, ενθάρρυνση άλλων αθλημάτων όπως πινγκ-πονγκ, ποδηλατοδρομίες και άλλα, ήταν τα στοιχεία της νέας κουλτούρας που έφεραν στην επαρχία μας η πρωτοπόρα ΕΠΕΛ και τα σωματεία μας.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρθηκε ήδη, δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους μέλλοντες ποδοσφαιριστές των αγροτικών ομοσπονδιών. Οι συνθήκες καλυτέρευσαν, το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε, οι προπονήσεις έγιναν πιο ποιοτικές, τα αθλητικά υλικά έγιναν καλύτερα.

Εντούτοις, χάθηκε η λάμψη, χάθηκε η λαχτάρα, δεν είναι πια το «γεγονός» στην καθημερινότητα των νέων η ποδοσφαιρική συνάντηση με την άλλη κοινότητα, η θεατρική ή χορευτική παράσταση.

Χρέος μας είναι να αναγεννήσουμε τις πρώτες τις αυθεντικές βάσεις του αθλητισμού και του πολιτισμού, να κοιτάξουμε εμείς οι παράγοντες το καταστατικό μας, να συμβάλουμε στην διαμόρφωση συνειδήσεων, να αναπτύξουμε τις σημαντικές αξίες του αθλητισμού, όπως η ομαδικότητα, η ευγενής άμυλα και η κοινωνική ενσωμάτωση, να κοιτάξουμε τον στόχο που είναι η καλλιέργεια των νέων, κι εκεί να επιμένουμε μέχρι τέλους.

Σήμερα ζούμε μία οικονομική κρίση, μια κρίση θεσμών και δημοκρατίας, εμείς όμως πρέπει να ζητήσουμε την ενότητα που μας δίνει ένα κοινό όραμα: η ανάπτυξη μιας κουλτούρας που θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε το άλμα για μια καλύτερη, πιο ελεύθερη και ποιοτική ζωή.

Πρέπει να παραδώσουμε μια ομοσπονδία δυνατή και στελεχωμένη. Οφείλουμε να παραδώσουμε στη μελλοντική γενιά αθλητισμό που να βασίζεται σε αξίες και ιδανικά, όχι σε χρηματικά ποσά, όχι σε παραγοντισμό.
             
Ίσως απόψε να λέγαμε περισσότερα για την ΕΠΕΛ με την ευκαιρία των πενηντάχρονών της, αλλά για κανένα λόγο δεν θα θέλαμε να στερήσουμε τη βραδιά από αυτούς που βραβεύονται και τιμώνται.

Πριν από τις βραβεύσεις, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους αυτά τα χρόνια μας βοηθούσαν υλικά και ηθικά:
·   Πρώτα από όλα τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού μέσων του οποίου το κράτος μας χρηματοδοτεί, την πολιτική του ΚΟΑ που μας στηρίζει σε όλα τα σώματα και μας βοηθά να προχωρούμε.
·   Τη φίλαθλο εταιρία Φ. Φωτιάδη και την μπύρα ΚΑΡΛΣΠΕΡΚ για την καθιερωμένη ετήσια χορηγία και την αθλοθέτηση των βραβεύσεων.
·   Τη συνομοσπονδία ΣΤΟΚ τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ και τις υπόλοιπες 11 Ομοσπονδίες για την συμπαράσταση τους και την αλληλοβοήθειά τους στα δίκαια αιτήματά μας.
·    Την ΚΟΠ και την μέχρι τώρα συνεργασία που έχουμε και που πλέον μπαίνει σε νέα βάση.
·    Τους προέδρους και τα μέλη των ΔΣ των σωματείων μας  για τις πολύπλευρες προσπάθειες τους να παρουσιάζουν δυνατά σύνολα διεκδικώντας διακρίσεις μέσα σε αθλητοπρεπή πλαίσια.
·    Τη δικαστική μας επιτροπή που μας βοηθά τα μέγιστα παίρνοντας πάντα δίκαιες αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό εδώ να πούμε πως για τα τελευταία 13 χρόνια, μόνο πρόσφατα χρειάστηκε να εφεσιβάλουν μία απόφασή τους.
·   Τους διαιτητές μας, τους δικούς μας και τους διαιτητές της ΚΟΠ ιδιαίτερα τον Ηλία Ηλία
·   Όλους όσους συνέφεραν δώρα, διαφημίσεις ή εισφορές για την χοροεσπερίδα μας.
·   Τέλος όλους εσάς που μας τιμήσατε απόψε και μας στηρίζετε πάντα, που μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στο Αγροτικό ποδόσφαιρο.

Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά και καλή διασκέδαση.          
  
Εκ του ΔΣ της ΕΠΕΛ


Στέλιος Στυλιανού